3000 mostres seqüenciades

Al juliol de l’any 2021 les àrees de Microbiologia i Biologia Molecular de la xarxa dibi es van proposar ser una referència en l'estudi genotípic d'aquest nou Coronavirus, que en no només ha generat un impacte sense precedents en l’àmbit global, sinó que també ha estat un punt d'inflexió en la Microbiologia Clínica. L’equip d’aquestes àrees va treballar conjuntament per posar en marxa la tècnica de Next Generation Secuencing (NGS) i, en només dues setmanes, van aconseguir aplicar-la. Per a fer-ho es va utilitzar un seqüenciador de la tecnologia Ion Torrent.

Després de 3 anys d’intens treball s’han seqüenciat més de 3000 mostres provinents de tots els nodes de la xarxa dibi. Això ha permès ser dels primers laboratoris a reportar la variant òmicron i conèixer com ha anat evolucionant aquest virus a Catalunya.

L'equip que va liderar la posada en marxa del projecte estava integrat per la Dra. Aída Ramírez Marinero, Dr. Juanjo Hernández Sánchez, Dr. Eduardo Padilla León, Dr. Joan Gibert Fernández, Dra. Mireia Canal Aranda, Marcos Jimenez Sena, Eva Guerrero Sánchez, Maria Ibars Arán i Cristina Banús Sanjuan, continuant per la tasca de la Dra. Alba Vilas Basil, Dra. Cristina Esteban Aguilera, Dra. Romina Romero Soledad i l’equip tècnic integrat per Carolina Heredia Bermúdez, Sonia Díaz Castro, Alex Viu Royo, Mariluz Sánchez Ángel, Laia García Castro, Laura Sánchez Reina, Eric Blanco Ibáñez i Miriam Fradejas Rojo.

Amb èxits com aquest la xarxa dibi referma el seu compromís amb la innovació i la col·laboració, treballs d’aquesta magnitud només són possibles si se sumen esforços i s’aposta per la constància com a base.

 

El Laboratori de Referència de Catalunya, un dels 49 laboratoris de l’Estat que formen part de la xarxa RELECOV

Aquest projecte va permetre al Laboratori de Referència de Catalunya, integrat a la xarxa dibi, formar part de la xarxa de Seqüenciació Genòmica SARS-CoV-2 RELECOV, liderat pel Centre Nacional de Microbiologia (CNM) de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII). Es tracta d’una xarxa de vigilància genòmica a escala nacional creada amb l’objectiu de monitorar l'evolució viral i l'efecte de les diferents variants del SARS-CoV-2 a través d’NGS. Totes les dades recollides són útils per a les intervencions de salut pública i la presa de decisions polítiques.

 

3 de juliol de 2024