D'esquerra a dreta: Dr. Rodrigo Alcántara, Dr. Ruud Pijnapple i Dr. Francesc Macià del servei d’epidemiologia de l'Hospital de Mar

Es tracta d’ una sessió coordinada pel Dr. Rodrigo Alcántara Cap de la Unitat de Radiologia Mamària i liderada pel servei d’Epidemiologia de l’Hospital, que aquest any s’ha focalitzat en l’actualització i reptes de futur del programa de cribratge de càncer de mama a Catalunya.

Una Jornada col·laborativa entre els diferents serveis de l’Hospital on s’han compartit les experiències de professionals referents en aquest àmbit.

Destaquem especialment la intervenció del Dr. Ruud Pijnapple de LRCB- Dutch Expert Centre for Screening, actual president de la European Society of Breast Imaging (EUSOBI) que ha explicat com les mames mamogràficament denses poden dificultar la lectura mamogràfica i dificultar el cribratge de càncer de mama. La seva problemàtica requereix d’un cribratge personalitzat i d’exploracions complementàries per a millorar la detecció en pacients amb mames extremadament més denses. Es tracta d’un tòpic rellevant i actual en el camp de la radiologia que esdevindrà un canvi de paradigma necessari.

D’altra banda, la Dra. Esperanza Elias de l'Hospital Universitario Reina Sofia de Córdoba ha compartit la seva experiència pionera mundial d’aplicació d'intel·ligència artificial  entorn al programa de cribratge.

Així mateix, s’han compartit també metodologies per optimitzar les lectures radiològiques, així com accions per minimitzar falsos positius, arran de la intervenció de la Dra. Teresa Presa de l’Hospital General Universitario Gregorio Marañón de Madrid.