XVIII Congrés Nacional del Laboratori Clínic

Diversos professionals de la xarxa han participat de manera activa al LABCLIN 2024. Aquest esdeveniment està organitzat per les principals societats científiques del sector: l’Associació Espanyola de Biopatologia Mèdica (AEBM-ML), l’Associació Espanyola del Laboratori Clínic (AEFA) i la Societat Espanyola de Medicina de Laboratori (SEQC-ML). Es tracta d’un dels actes científics més rellevants pel que fa al diagnòstic in vitro. Les jornades d’enguany han servit als assistents per actualitzar i compartir coneixements en les disciplines del laboratori, i aprofundir en els avanços i les noves tecnologies del sector.

El personal facultatiu, resident i tècnic del Laboratori Core d’Anàlisis Clíniques de Mas Blau va participar en el congrés presentant diversos treballs. El Dr. Diego Rodríguez Cano va exposar dos projectes: “Estimació d’intervals de referència (IR) per a calcidol mitjançant mètode Bhattacharya” i “Estimació d’intervals de referència (IR) per a calcidol mitjançant mètode proposat per grup de treball en Valors de Referència del DGKL”. La Dra. Tatiana Baciu Munteanu va presentar "Un mètode d'espectrometria de masses en tàndem de cromatografia líquida per determinar simultàniament avibactam i tazobactam en plasma humà". La Dra. Marta Morito Aguilar va desenvolupar una “Anàlisi compartiva de dos analitzadors en la determinación de CH50”.

El resident Manuel Guillen Navarro va mostrar el treball “Utilitat de proves genètiques en dèficit de glucosa-6-fosfat-deshidrogenasa: a propòsit d’un cas” i la tècnica Eva Guerrero Sánchez va desenvolupar una comparativa entre “Diàlisi d'equilibri ràpid vs ultracentrifugació: dos mètodes quantitatius per mesurar les concentracions de daptomicina en plasma lliure”.

La cap de servei del laboratori de l'Hospital de Mataró, integrat a la xarxa dibi, la Dra. Alicia Ruiz Ripa, ha presentat el treball “D'intercanviabilitat de resultats de diverses magnituds bioquímiques entre l'analitzador cobas® integra 400plus i cobas® pure”, que ha tingut com a objectiu principal determinar si els resultats diverses magnituds bioquímiques són comparables entre els dos equips.

La facultativa del laboratori de l'Hospital de Mataró Sara Yañez Soria ha mostrat la “Comparació de 2 mètodes analítics en la determinació d’àcid valproic en sèrum”, un fàrmac utilitzat principalment en el tractament de l’epilèpsia, episodis maníacs i migranyes. La seva monitorització és d’utilitat, ja que presenta un interval terapèutic estret. Concentracions inadequades poden provocar recurrència de símptomes o toxicitat.

L'equip del laboratori de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, integrat al Laboratori de Referència de Catalunya, també hi ha estat present, encapçalat pel seu cap de servei, el Dr. Xavier Navarro Segarra. Han presentat diversos treballs entre aquests "Encefalitis autoimmune associada a anticossos anti-IgLON5: A propòsit d'un cas" i "Lupus neonatal en nounat de mare asimptomàtica", ambdós, autoria del Dr. J. Sánchez Cortés.

 

12 de desembre de 2024