Servei de Radiologia de l'Hospital del Mar, integrat a la xarxa dibi, fas un pas endavant en l’abordatge sense dolor

La recerca no s’atura i en pocs mesos, els professionals del Servei de Radiologia de l’Hospital del Mar, integrat a la xarxa dibi, han publicat dos articles a l’European Journal of Radiology i a Current Oncology, que ofereixen nous abordatges que permetin reduir el dolor en els pacients. Josep Maria Maiques, cap del servei, explica que “ambdós estudis incideixen notablement en la qualitat de vida dels pacients perquè els dos impacten en l’abordatge del dolor”.

Per una banda, l’article “Local anaesthesia and pain management in image-guided breast interventions: Empathy in action” publicat a l’European Journal of Radiology, liderat pel Dr. Rodrigo Alcántara, cap de la Unitat de Radiologia Mamària del Servei de Radiologia, conjuntament amb el Servei d’Anestesiologia i Terapèutica del Dolor, se centra en el camp de l’aplicació de l’anestèsia local i el maneig del dolor en intervencions mamàries guiades per la imatge. El punt clau és que “l’estudi no només recull estratègies tècniques per a optimitzar l’anestèsia, sinó que proposa un marc integrador cap a una atenció més empàtica i centrada en la pacient”, apunta el Dr. Alcántara. Per tant, recull recomanacions practiques, tècniques actualitzades i mesures, des de la preparació prèvia a la intervenció, fins a la comunicació de resultats i el seguiment posterior.

I per l’altra costat, l’article “Radiofrequency Ablation of Painful Spinal Metastasis: A Systematic Review” publicat a Current Oncology, ha fet una àmplia revisió a partir de 33 estudis amb més de 1.300 pacients sobre la utilització de l’ablació per radiofreqüència en el tractament pal·liatiu del dolor associat a metàstasis vertebrals. En aquest cas, l’estudi ha estat liderat per la Fondazione Policlinico Universitario Gemelli IRCCS (Roma) i ha comptat amb la participació del Mount Sinai Hospital de Nova York i de l’Hospital del Mar.

El Dr. Salvatore Marsico, metge adjunt del Servei de Radiologia i segon signant de l’estudi, explica que els resultats indiquen que aquesta tècnica ofereix una resposta analgèsica ràpida, en dos o tres dies i sostinguda, fins a 24 setmanes. A més, “creiem que aquest treball ofereix una base sòlida per al desenvolupament futur d’algoritmes de tractament personalitzats i integrats en l’atenció oncològica, obrint la porta a nous assajos prospectius multicèntrics”, indica el Dr. Marsico.

 

14 de juliol de 2025