73_POCT

Les tècniques de Point of Care Testing (POCT) o properes al pacient, es realitzen fora de l'àmbit hospitalari, amb dispositius senzills, però robustos i amb un portfoli limitat. Aquestes són una solució molt útil per a situacions en les quals no es disposa d'un laboratori tradicional a prop o bé es requereix una intervenció ràpida. La seva relació amb el laboratori tradicional és bàsica, com també ho és la figura d’un referent en aquest entorn.

Per aquest motiu, des de la xarxa dibi s’ha acordat nomenar com a responsable operatiu d’aquest àmbit a en David Zafra Sánchez. El seu nou càrrec dependrà directament de la Dra. Anna Padrós Fluvià, cap dels Laboratoris de l’Hospital del Mar.

Aquesta nova posició vetllarà per la resolució d’incidències, les formacions i la capacitació d’usuaris d’aquests dispositius, entre altres. Un dels primers projectes que abordarà serà la posada en funcionament del CUAP Peracamps.

La xarxa dibi, present a la 2a edició del Curs Coordinador de Point of Care

Els dies 18 i 19 de setembre va tenir lloc a Sant Cugat la 2a edició del Curs Coordinador de Point of Care. En aquest curs, a més de fer una revisió teòrica del paper del POCT, es van presentar algunes experiències d'èxit.

Des de dibi hi va assistir la Dra. Anna Padrós, que va presentar l'experiència del CIS Cotxeres. Aquest centre recolza les seves urgències amb unitats de POCT que els permeten ser àgils i resolutius en l'atenció de les urgències de primària de la seva àrea d'influència.

El model de dibi es basa en l'assessorament i seguiment d'aquestes unitats, tenint en compte que aquest tipus d'aparell, encara que robustos i de fàcil maneig, donen resultats sobre els quals es prenen decisions mèdiques i, per tant, s'ha d'assegurar la seva adequada prestació. L'èxit del model es tradueix en la seva rèplica en dos centres més. Primer al CUAP Gràcia, que fa ja més de deu anys que l'utilitza. En segon lloc, al CUAP Peracamps, on està a punt de posar-se en marxa una instal·lació d'aquest tipus.

Més enllà de les experiències extrahospitalàries

El camp del POCT no es limita a aquestes experiències extrahospitalàries. De fet, la Dra. Padrós també va presentar les experiències que s'han dut a terme dins de l'Hospital del Mar durant la 2a edició del Curs Coordinador de Point of Care. En aquest context, les pràctiques POCT també tenen un paper rellevant, com en el cas de l'assistència del pacient hospitalitzat a domicili.

“Es tracta d'una àrea en expansió, que ha de créixer de la mà dels professionals del laboratori per a poder assegurar en tot moment la qualitat assistencial”, assegura la Dra. Padrós.

 

8 d'octubre de 2024