L’ús de catximba, una causa d’intoxicació per monòxid de carboni cada cop més freqüent

Elsa Escuder, resident d’anàlisis clíniques ha realitzat un treball retrospectiu per comprovar si l’ús de catximbes és freqüentment una causa d’intoxicació per monòxid de carboni. Les conclusions han estat exposades al XVI Congrés Nacional de Laboratori Clínic (LABCLIN2022) en què l’equip del Laboratori de Referència de Catalunya, que integra la xarxa dibi, ha estat participant activament.

En l’estudi s’han analitzat les dades de carboxihemoglobina (COHb) entre els anys 2005 i 2021 de pacients amb COHb>10% als quals s’havia determinat aquesta elevada concentració degut al consum en catximba. La combustió a altes temperatures del carbó que té lloc en aquests dispositius produeix la inhalació d’alts nivells de monòxid de carboni (CO), que poden portar a la intoxicació.

L’estudi ha conclòs que, efectivament, la intoxicació per CO a causa del consum en catximba és cada vegada més freqüent en el nostre entorn. El perfil del pacient és el d’una persona jove, amb un rang d’edat d’entre els 14 i 36 anys, en què predomina la clínica neurològica.