Jornada d’Actualització en Medicina Interna, Urgències i Atenció Primària de l’Altebrat

La primera Jornada d’Actualització en Medicina Interna, Urgències i Atenció Primària de l’Altebrat s’ha celebrat el dimecres 15 de maig al Teatre La Llanterna de Mora d’Ebre i ha reunit 172 professionals de la salut. L’acte ha comptat amb la presència del cap de Microbiologia de la xarxa dibi, Eduardo Padilla León, que ha presentat la ponència “Actualització de la interpretació del antibiograma segons criteris EUCAST”.

També hi han estat presents el director de laboratoris de la xarxa, el Dr. Bonaventura Ruiz Montasell, i el cap de servei del laboratori de l’Hospital Comarcal de Mora d’Ebre, Joan Galbany Padrós. Des de dibi es vol agrair a l’Hospital Comarcal de Mora d’Ebre i, en particular, a la seva directora assistencial, Maria Arenas Prat, la invitació a aquest esdeveniment.

Actualització de la interpretació de l’antibiograma segons criteris del Comitè Europeu d'Assajos de Susceptibilitat Antimicrobiana (EUCAST)

El cap de Microbiologia de la xarxa ha dut a terme la seva ponència durant la tercera taula de la jornada “Infeccions respiratòries: Tractament i noves pautes vacuna / immunització”.

Eduardo Padilla ha parlat sobre com una correcta interpretació dels resultats de l’antibiograma pot evitar possibles fracassos terapèutics derivats de l'ús d'antibiòtics enfront de bacteris que expressen determinats mecanismes de resistència. Per no caure en aquests errors, ha aprofundit diferents aspectes relacionats amb la lectura interpretada de l’antibiograma.

També ha abordat els canvis en la categorització clínica de determinats antibiòtics proposada per l'EUCAST, així com les seves implicacions clíniques i terapèutiques. Aquestes variacions constitueixen un canvi de paradigma en la interpretació de la categoria definida com a “intermedi” i, per tant, implica canvi importants en el maneig terapèutic del pacient.

 

21 de maig de 2024