El projecte RaDAR (Rapid Detection and control system for Antimicrobial Resistance), cofinançat per la Comissió Europea sota el programa COSME i coordinat per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), té com a objectiu millorar els sistemes de detecció ràpida i control de les resistències antimicrobianes a través de la implementació d'una compra de solucions innovadores basada en el valor, col·laborativa i transfronterera. RaDAR estableix un marc de cooperació que inclou diferents sistemes de salut europeus, fet que permet una adopció eficient de tecnologies que reforcin la resiliència dels sistemes sanitaris davant d'amenaces com la resistència als antimicrobians, una problemàtica, agreujada recentment per la pandèmia de la COVID-19.
La missió del projecte és promoure la compra pública de solucions innovadores per a la detecció efectiva d’infeccions causades per agents resistents als antibiòtics, així com establir nous sistemes de control per evitar la disseminació de les infeccions, reduint el temps necessari en el diagnòstic i detecció de microorganismes resistents als antibiòtics.
El personal investigador del projecte està format per la Dra. Milagro Montero i el Dr. Juan Pablo Horcajada del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar i els Drs. Eduardo Padilla i Juan José Hernández del Servei de Microbiologia de l’LRC, i Bonaventura Ruiz director de laboratoris de la xarxa dibi, amb la coordinació de Celia Calvo de la Unitat de Projectes d’Innovació de l’Hospital del Mar, Montserrat Pellicer de l’Assessoria jurídica i Nerea Fuentes del departament de Contractació, Compres i Logística i Patrimoni de la xarxa dibi. L’equip de l’Àrea d’Innovació i Partenariat del CSC dona suport tant a l’Hospital del Mar com a l’LRC en el desenvolupament d’aquest projecte.
18 de novembre de 2024