El Servei de Diagnòstic per la Imatge, present al Congrés de la Societat Europea de Radiologia

Els Drs. Rodrigo Alcántara Souza, Àngel Gayete Cara i Flavio Zuccarino del Servei de Diagnòstic per la Imatge han participat en el Congrés de la Societat Europea de Radiologia, celebrat a Vienna del 26 de febrer al 2 de març. Aquesta trobada ha reunit a més de 20.000 participants de 131 països en unes jornades que han posat l’accent en la sostenibilitat i l’equitat sanitària global. Durant el congrés s’ha abordat el paper de la radiologia en la reducció de l’impacte ambiental i el desenvolupament de la intel·ligència artificial aplicada al diagnòstic i la radiologia intervencionista.

El Dr. Alcantara, cap d’unitat de Radiologia Mamària del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital del Mar, integrat a la xarxa dibi, ha format part del Comitè Científic de l’Àrea de Mama tant en l’edició passada com a l’actual. A més, ha exercit de moderador de tres ponències: “Participació del pacient en la imatge mamària: un canvi de paradigma” i “Intervenció mamaria mínimament invasiva: una manera de reduir la petjada de carboni? Estat actual de les intervencions mamàries percutànies mínimament invasives”, on també ha participat com a ponent, i “Millora de l'impacte clínic de la mamografia amb contrast”. A més, ha tutoritzat el taller “Estadificació preoperatòria del càncer de mama: el paper de la biòpsia CEM i CEM (sessió 1 i 2)”.

El Dr. Gayete, cap clínic del Servei de Diagnòstic per la Imatge, ha participat en l’International Forum, una reunió que té lloc durant el Congrés de la Societat Europea de Radiologia (ESR), en qualitat de president electe del Col·legi Interamericà de Radiologia (CIR). Aquesta trobada ha agrupat representants de la mateixa organització i d’altres 21 societats científiques radiològiques extraeuropees per tractar la sostenibilitat en Radiologia.

En la seva intervenció, el cap clínic ha destacat com l’activitat mèdica, i en particular la radiologia, contribueix significativament a la petjada de carboni i, conseqüentment, al canvi climàtic i la salut planetària. Per aquest motiu, ha posat de manifest la necessitat d’adoptar pràctiques verdes per a la reducció de l’impacte ambiental, i ha subratllat la importància d’evolucionar cap a un model més sostenible, adaptant el principi ALARA ("tan baixa - la radiació - com sigui raonablement assolible") cap a un enfocament centrat en la sostenibilitat, amb el lema "tan verd com sigui raonablement assolible".

El Dr. Zuccarino ha participat de la taula sobre “Noves tècniques d'imatge per explorar les cardiopaties congènites”. Durant la seva intervenció ha explorat el modelatge i la impressió cardíaca en 3D. La ponència ha destacat la seva utilitat en el diagnòstic i planificació quirúrgica de cardiopaties congènites, així com en la comunicació amb pacients i familiars.

 

11 de març de 2015