El Servei de Diagnòstic per la Imatge de l'Hospital del Mar present al 37è Congrés SERAM

El Centre de Convencions Internacional de Barcelona ha estat l'escenari del 37è Congrés SERAM, el principal esdeveniment radiològic en espanyol. Com en cada edició, les jornades han reunit prestigiosos professionals nacionals i internacionals, que han compartit els seus coneixements a les lectures de casos, sessions interactives, taules rodones i conferències.

El 37è Congrés SERAM ha tingut una destacada participació del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital del Mar, integrat a la xarxa dibi. L’equip ha estat encapçalat per la directora del Servei de Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear, Mariana Rovira Canyellas. També hi han participat el cap de servei Josep Maria Maiques Llacer; el cap clínic de Radiologia, Marcos Busto Barrera; el cap d’unitat de Radiologia Mamària Rodrigo Alcántara Souza; el cap d’unitat de Radiologia Cardiotoràcica Flavio Zuccarino; les metgesses adjuntes Elisabet Vila-Trias Jover, Elisenda Vall Foraster, Natalia Arenas Rivera i el metge adjunt Salvatore Marsico; les residents Anna Gené Orriols, Andreina Alejandra Alvarado Castillo, Paulina Esperanza Miranda Martínez, Helena Puigderrajols Vehils, Izabella Necula Moculescu i el resident Jorge Ivan Martínez Cano; el coordinador tècnic, Antoni Figueres Cugat, així com, les tècniques Belén Ejarque Sanahuja, Mónica Martín Collado i Doris Flores Jiménez.

Un representació molt activa de la xarxa dibi

Els membres de la xarxa han tingut un paper molt actiu en el congrés, col·laborant en diversos treballs presentats i participant en les diferents sessions realitzades. La directora del Servei de Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear, Mariana Rovira ha moderat la taula “Humanización en radiología”, juntament amb el cap de servei Josep Maria Maiques, així com, la sessió “Bioética y atención al paciente”.

El cap clínic de Radiologia, Marcos Busto ha desenvolupat la ponència “Fundamentos de Deep Learning aplicados a la Radiologia”. El cap d’unitat de Radiologia Mamària, Rodrigo Alcántara, ha moderat la taula “Estadificación del cáncer de mama (I)” i el cap d’unitat de Radiologia Cardiotoràcica, Flavio Zuccarino, ha presentat les ponències “Hispertrabeculación miocárdica 2.0” i “Papel del 3D en cardiopatías congénitas” i ha format part de la sessió interactiva “IA i 3D”.

Les metgesses adjuntes Elisabet Vila-Trias i Natalia Arenas han presentat dues comunicacions orals sobre imatge mamària: Vila-Trias ha exposat “Utilidad del software de AI en el cribado mamogràfico: ¿modifica las tasas de recitación?”, guardonat amb un premi Cum Laude; Arenas ha seguit amb “Impacto de la densidad mamaria en nuestro programa de cribado”. La metgessa Natalia Arenas també ha format part d’un taller d'intervencionisme. Paral·lelament, el metge adjunt Salvatore Marsico ha presentat la xerrada interactiva de nivell tres “Intervencionismo pulmonar mediante ablación”, ha dut a terme la comunicació oral “Reconstrucción vertebral percutánea (PVR) para fracturas de compresión patológicas: un tratamiento combinado de ablación por microondas, implantes bilaterales Spinejack, seguido de vertebroplastia” i ha exercit de moderador de les taules “Transversal imagen cardiotorácica-ultrasonidos” d’imatge cardiotoràssica i ultrasons.

La residents Anna Gené i Helena Puigderrajols també han presentat dues comunicacions orals: “Enfoque radiológico del síndrome de la aorta media” i “Opacidades parenquimatosas pulmonares agudas en el paciente crítico”, respectivament.

Els tècnics també han tingut una participació destacada durant els diferents actes del congrès. Belén Ejarque ha participat a la taula d’actualització “Bioética y atención al paciente” amb la ponència “Experiencia con el paciente en el área de Mamografía”. A més, ha dut a terme la comunicació oral “¿Imagen recombinada en mamografía con contraste: ¿qué debe saber el técnico?.  Mònica Martín ha presentat la comunicació oral “Avances cruciales en ablación y cementoplastia ósea: el impacto del arco en C en la sala de TC”.Per acabar, Doris Flores a intervingut amb la comunicació oral “Revisión del protocolo de realización de mamografía en un programa de cáncer de mama”, un treball guardonat amb un certificat de mèrit.

Durant les jornades també s’han comparitit diverses comunicacions escrites: "La electroporación irreversible en el tratamiento de tumores hepáticos", "Técnicas radiológicas en la valoración de hernias de la pared abdominal anterior" i "Nuevas técnicas radiológicas en la evaluación de xantomas tendinosos".

 

27 de maig de 2024